25 Mart 2010 Perşembe

hobisi olan insanlara özeniyorsanız...

Yaşımız ilerledikçe boş zamanlarımızı verimli dolduramaz olmaya başladık. Zaten iş hayatına kaptırmış gidiyoruz kendimizi. Bir fırsat yaratıp, bir soluk alalım dediğimizde ise ya uyuyoruz, ya arkadaşlarımızla görüşüyoruz ya da uzun zamandır ilgilenemediğimiz evimizle ilgileniyoruz. Tamam, sık sık sinemaya, nadiren de olsa tiyatroya, konsere gidiyoruz.  Akşamları uyumadan birkaç sayfa kitap okuyoruz, sosyal mecralarda (facebook, twitter) arkadaşlarımızla haberleşiyoruz ve uyuyoruz..

Yıllardır aynı düzen devam ediyor. Müdahele etmezsek bundan sonra da böyle devam edecek. Sonra bir gün emekli olacağız, ve bütün zamanlar bizim olacak. Tamam bizim olacak da, biz o zamanımızı o anda nasıl değerlendireceğiz peki? Ya geçmişimiz? Geriye baktığımızda, aynı düzende geçmiş olan 20 yıldan başka elimizde ne kalacak?

Bir cv'de eğitim ve iş tecrübelerinin dışında olmazsa olmaz en önemli bir madde de hobilerdir. İlk iş başvuralarımı yapmaya başladığım dönemlerde, cv'mi hazırlarken, hobilerimi yazmak çok saçma gelirdi bana. İşverenin benim hobilerimle ne alakası olabilirdi ki? Zaten hemen herkes aynı şeyleri yazmıyor mu oraya.. "seyehat, sinema, yüzme, dans, kitap".. Bunca yıldır elime çok cv geçti, birçok da iş görüşmesi yaptım. Hobi satırında, gerçeten hobi olan bir madde çok nadir görmüşümdür. Bu durumu fark ettikten sonra, zamanında işe alan biri olarak cv'lerin hobi satırları benim için daha bir önemli olmaya başladı. Orda farklı bir şey gördüğümde o kişiye olan saygım artıyor, onu merak ediyor ve özeniyordum. Yoğun iş hayatında, keyifle ve heyecanla kendilerine zaman yaratıp, hobilerini icra eden, o zaman diliminde de dünyanın en keyifli insanları olan kişilere hep özenirdim.

Hobi keyif demek, üretim demek, gelişim demek. Hobisi olan kişi üreten kişidir. Ürettiği için mutlu, özgüveni yüksek, kendine yetendir. Kendini bu alanda geliştirendir. Yeteneğini fark eden ve sergileyendir. Özgürdür, saydamdır, güçlüdür..

Hobinin yaşı yoktur. Her yaşta edinilebilir. Tabi bu alışkanlığın çocuk yaşlarda edinilmesi daha kalıcı çözüm olsa da hiç kimse için geç değildir. Yeter ki bunun önemini anlayalım ve ilk adımı atalım.

Ananelerinden edindikleri alışkanlık sayesinde, hobinin önemini ve değerini günümüze taşıyan Kağıt vs Hobi evi, Alaçatı'dan sonra İstanbul Suadiye'de açılmak için son hazırlıklarını yapıyor. Tüm hobi sever minikler için malzemeler alındı, masalar-sandalyeler boyandı, yurt dışından özel malzemeler getirildi. Suadiye şubesi sadece miniklere değil, büyüklere de hizmet verecek. Büyükler için özel atölyeler geliştirilecek ve tüm hobi severlere duyurulacak. Muhteşem keyifli bir organizasyon. İçeri kim girse, içindeki çocuğu ortaya çıkaracağı, yaratıcılığını kullanacağı, hayal dünyasını geliştirebileceği, zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacağı keyifli bir ortam. Atölyelere katılan çocukları düşünsenize... Daha o yaşta birşeyler üretmenin keyfine varacaklar, yaptıkları üretimlerle ailelerine, arkadaşlarına hediyeler verecekler. Geleceğin mutlu ve üretken bireyleri olacaklar. Hayal güçlerini ve el yeteneklerini beraber geliştirecekler. Hayal ettiği birşeyi gerçeğe dönüştürme alışkanlığını edinecekler. Enerjilerini hobilerine harcadıkları için daha sakin, daha huzurlu, daha dingin bireyler olacaklar. Ve tabiki büyüdüklerinde cv'lerine kalıplaşmış cümleler yazmayacaklar :))

Ben ve kardeşim bu konuda çok iyi yetiştirildik. Ailemiz, bir hobi edinmenin öneminin farkında olduğu için bizi bu konuda çok teşfik etti. Müzik, resim, spor konularında gitmediğimiz kurs kalmadı. Çocukken her pazar günü evde, kağıttan evler, hayvanlar yapardık. Daha sonra malesef kendi maymun iştahlılığımız yüzünden ilerletemedik kendimizi. Ama o yaşlarda edinilen tecrübe hala işe yarıyor. Bugün ben her türlü mobilyayı monte edip, elimde matkapla iş yapabilirim. Elimi iyi kullanırım.. Şimdi tekrardan hayalgücümü kullanma ve keyifle, zevkle birşeyler üretme fikri beni çok heycanlandırıyor. Kapının önünde çaktırmadan içeriye bakan çocuklar kadar heyecanlıyım :).

10 Nisan 2010 Cumartesi günü Kağıt vs Hobi Evi Suadiye şubesinin açılışı olacak. Tüm hobi severlerle orda buluşmak ümidiyle..

Hiç yorum yok: