29 Ocak 2010 Cuma

Gündemimizin en başarılı adamı ve öğütleri

Gündemimizin başarılı adamı: Steve Jobs..
1955 doğumlu. Amerikalı bir üniversite öğrencisi olan Joanne Carole Schieble'nin Suriye asıllı profesörüyle girdiği ilişki sonucu hayata gözlerini açmış. Öz babası terk ettiği için doğumundan 1 hafta sonra ise Paul ve Clara Jobs ailesine evlatlık olarak verilmiştir. Öz annesi evlatlık verirken tek temennisi oğullarının okutulmasıydı. Yeni aile bunun için söz vermişti.
Homestead High School'u bitirdikten sonra Reed College'a yazılmış ancak bir dönem sonra ayrılmıştır. 21 Yaşında, Wozniak ile ailesinin garajında Apple'ı kurdu. Ardından Macintosh, ipod, iphone derken bugün karşımıza ipad adlı dokunmatik tablet bilgisayarla karşımıza çıktı.

Bir üniversite mezuniyetinde yaptığı konuşmasıyla hepimizi etkiledi, düşündürdü. Konuşmasının başında "size sadece 3 hikaye anlatacağım" diyordu. Sadece 3 hikaye!..
1. Noktaları Birleştirmek:
Gittiği Reed üniversitesinin 6.ayında derslere girmeyi bıraktığını, 18 ay sonra da okulu bıraktığını anlatıyordu üniversitenin mezuniyet töreninde. Hayatımda ne yapmak istediğimle ilgili hiç bir fikrim yoktu ve üniversitenin de bu konuda bir fayda sağlayamayacağını anladım. Ailemin tüm birikiminin üniversitem için gitmesine değmeyeceğine karar verdim diyor. Böylece, zorunlu olarak istemeyerek girdiği derslere girmeyip, ilgisini çeken derslere girmeye başlayarak, hayatındaki en iyi kararı verdiğini söylüyor. O dönemlerde kaligrafi dersi ilgisini çekmişti ve o derslere girmişti. 10 sene sonra Macintosh'u tasarlarken bu bilgilerinin hepsini MAc'de kullanmış ve güzel bir tipografiye sahip ilk bilgisayarı ortaya çıkarmıştı. Kaligrafi derslerinin alırken, bu bilginin pratik hayatında ne işe yarayacağını o da bilmiyordu. Konuşmasında da belirttiği gibi: "o dönemlerde noktaları ileriye bakarak birleştirmem imkansızdı, 10 sene sonra geriye baktığımda ise herşey çok berrak". Noktaları ileriye bakarak birleştiremezsiniz diyor, noktaların gelecekte bir şekilde birleşeceğine sadece inanın diyor. Cesaretinize, kaderinize, hayata, karmaya veya herhangi bir şeye güvenin. Noktaların ileride birleşeceğine inanmak, size kalbinizin sesini dinleme rahatlığı verir diyor.
2. Sevgi ve Kaybetmek
Erken yaşta neyi sevdiğini bulduğu için kendini şanslı olarak nitelendiriyor. 20 yaşında Wozniak ile Apple'ı kurmuşlar, 30 yaşında ise Macintosh'u piyasaya sürmüştü. ve ardından kovuldu.. Kendi kurduğu şirketten kovulmuştu. Apple büyük bir şirket haline gelmişti ve başına onu yönetmesi için yetenekli birini koymuşlardı. Sonradan bazı fikir ayrılıkları nedeniyle problemler yaşamışlar ve yönetim kurulunun kararı ile kendi kurduğu şirketten kovulmuştu. İlk başta, bu durumu kendisi için bir yıkım olarak değerlendirdiğini ve herkesin önünde başarısızlık sembolü olarak gördüğünü belirtiyor. Ama o anda birşey fark ediyor: yaptığı işi seviyordu..Başarılı olmanın ağırlığı ile yeniden  başlamanın hafifliği yer değiştirmişti diyor. Hiç birşey hakkında artık eskisi kadar emin değildi.
Next adı altında bir şirket kurdu ve ardından pixar'ı. Pixar'da dünyanın ilk bilgisayar animasyon filmini (Toy Story) yarattı ve şu an dünyanın en başarılı animasyon stüdyosu. Ve orda hayatının aşkı ile tanışmıştı. İlerleyen yıllarda Apple, Next'i satın aldı ve Jobs tekrardan Apple'a geri döndü. Apple'ın yenilenmesinin kalbinde Next'de geliştirdikleri teknolojinin yattığını söylüyor. Diyor ki: bazen hayat kafanıza bir tuğlayla vurur, sakın inancınızı kaybetmeyin. Devam etmeme sebep olan şey, yaptığım işe olan aşkımdı. Neyi yapmayı sevdiğinizi bulun. Henüz bulamadıysanız aramaya devam edin, sakın yılmayın..

3. Ölüm
Ölüm en güzel icattır diyor. Yarın öleceğinizi bilseniz, bugün yapmak zorunda olduğunuz şeyleri yapar mıydınız? Tüm dış beklentiler, gururlar, küçük düşme ya da başarısızlık korkuları.. tüm bunlar ölüm karşısında değerini yitirir. Öleceğinizi hatırlamak, kaybedecek birşeyler olduğu düşüncesini yok etmenin en iyi yoludur. Yüreğinizin sesini dinlememek için hiç bir neden yok diyor. Yenilere yer açmak için eskilerin ortadan kalkması gerekiyor ve yeni olan sizlerin de zamanı kısıtlı diyor. Başkalarının hayatını yaşayarak onu harcamayın, başkalarının düşüncelerinin sonuçlarıyla, yaşama dogmasına takılıp kalmayın diyor. Kalbinizin ve sezgilerinizin yolundan gidecek cesarete sahip olun.. Kalbiniz ve sezgileriniz ne yapmak istediğinizi bilirler...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Başkalarının hayatını yaşayarak onu harcamayın, başkalarının düşüncelerinin sonuçlarıyla, yaşama dogmasına takılıp kalmayın diyor. Kalbinizin ve sezgilerinizin yolundan gidecek cesarete sahip olun.. Kalbiniz ve sezgileriniz ne yapmak istediğinizi bilirler...


Hayat benim için bu sözcüklerden ibaret..İnsanalrın senin için ne düşündüğü ne istediği yada nasıl biri olmanı sitediği değil ;senin nasıl yaşamak istediğin ne yapmak sitediğin önemli..HAYAT EN BÜYÜK ÖDÜL VE BUNUN SÜRESİ VAR NEDEN EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMİYORUZ Kİ??

Kahraman Kurnaz