12 Ocak 2011 Çarşamba

Wikipedia projesine gülenlerden miydiniz?

Hatırlıyorum da eskiden salonların en değerli yerlerinde cilt cilt ansiklopediler dururdu. Her pazar meydan Laurrouse'un bir tanesini alıp içindeki bilgileri ezberlemeye çalışırdım. Bilgileri ezberlemek çok önemliydi. Ansiklopediler kızların çeyizleri için ciddi yatırımdı.

Derken internet hayatımıza girdi. Dediler ki artık kütüphanelere, ansiklopedilere ihtiyaç kalmadı. Aradığımız her bilgiye internetten ulaşabileceğiz. Ansiklopedilerdeki bilgiler teker teker internet ortamına taşınmaya başladı. O zamanlar da biri çıktı dedi ki: ben dünyanın en büyük sanal ansiklopedisini kuracağım. Hem de bu bilgiler internet kullanıcıları tarafından girilecek, hiç bir personel gideri oluşmayacak.

Nasıl yani? bizler mi oluşturacağız bu ansiklopediyi? İyi de bizim girdiğimiz bilgilerin doğru olduğu ne malum? hatta bilerek hatalı bilgi girenler olmaz mı? Yahu kim neden zaman harcasın ki giriş yapmak için?ya da kim inansın ki o yazılanlara? Ha ha çok komik bir proje, hayatta tutmaz!..

Evet wikipedia kurulalı 10 yıl olmuş. ve bizim için şu an en büyük bilgi kaynağı. Artık bir şey ararken sözlüğe bakalım bile demiyoruz, wikipedia'ya bakalım diyoruz. Wikipedia'dan önce hayat nasıldı hatırlamıyoruz. Yanlış bilgiler doğrularını bilenler tarafından düzeltiliyor. İnsanlar gerçekten bu iş için zaman harcıyor ve değerini biliyor. Artık annem bile evdeki ansiklopedilerini atmaya ikna oldu :)

Darısı bizim projemizin başına. Tamamen kullanıcıları tarafından oluşturulacak bir portal olacak. ama hala insanlar bize soruyor: yanlış girişler olur, hatalı bilgiler olur.. Evet ilk başlarda olur belki ama ben biliyorum ki zamanla sistem o hataları, o yanlışlıkları ayıklayacak.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25169937/

Hiç yorum yok: