19 Ocak 2011 Çarşamba

para kazanmanıza engel olacak 13 tuzak

Kendi işinizi kurmaya mı çalışıyorsunuz? Para kazandıran işinizi? Neil Patel'in kendi blogunda yayınladığı, para kazanmanıza engel olacak 13 tuzak. Kendi tecrübeleriyle anlattığı, yaşayarak tecrübe ettiği bu 13 tuzağa düşmeyin diyor :)
 Neil Patel 2 internet şirketi sahibi ve büyük şirketlere (amazon, AOL, GM, HP, vb) web üzerinden daha çok para kazanmaları için danışmanlık veriyor. 9 yılda 9 adet dot.com şirketi kurmuş ve çoğunda zarar etmiş. Neyseki bir kaç tanesinden iyi para kazanıp zararını telafi etmiş. Zarar etmesini çok ciddi hatalar yapmış olmasına bağlıyor. Ve bu hataları neler olduğunu anlatıyor:

1. Aynı anda bir çok şeye atlamayın: Önünüze bir çok fırsat çıkıyor ve hepsine sahip olmak istiyorsunuz. Ancak her birine gerekli zamanı ayıramazsanız bu sizin sonunuz olur. Aralarından iyi sonuç veren çıksa da genel olarak tehlike yaratır. İşinizi ne kadar büyük veya küçük olduğu önemli değil, önemli olan sizin elinizdeki işlere yeteri zamanı ayırabiliyor olmanız.

2. İş yapınızı doğru kurun: Şirket tipinizi en başta doğru kurgulamak ilerisi için çok fayda sağlar. Bu konuda muhasebecinizden destek alın. Eğer belli bir cironun altında olacaksanız A tipi şirket kurulumu vergi avantajı yaratabilir. Boşu boşuna B tipi kurup cebinizden para çıkarmayın.

3. Aklınız başınızda olsun, rüya aleminde değil: Şirketimizle ne kadar para kazanacağımız, nerelere geleceğimiz hayalini her girişimci kurar. Ama hayal dünyasında yaşamayı bırakın. Hayal kurmak üretken bir şey değil. Zaman kaybettirir. Hayal kuracağına aksiyon al. JUST DO IT..

4. Kime güveneceğin konusunda dikkatli ol: Çalıştığın kişiler çok önemli. Onların güvenirliği konusunda dikkatli ol, hata yapma. Bir anda herşeyini alıp götürebilirler.

5. Yeni eleman alırken çok dikkatli olun: - rakip şirkete çok başarılı biri sizin şirketinizde de başarılı olacak anlamına gelmez. - çok eleman almak deli bir adamın problem çözüm yöntemidir. Bazı işleri kendiniz yapmaya çalışın. Çünkü siz yaparken nerde ne gibi hatalar, problemler olabileceğini öğrenirsiniz. Ona göre de elemanlarınızın sizi kandırmasını engellemiş olursunuz. - eleman masrafını sadece maaş olarak düşünmeyin. bunun yanında yemek masrafı, ofis malzemeleri, vb gibi bir sürü masrafları vardır. bunları iyi hesaplayın.

6. Çalışanlarınızı takip edin: Elemanlarınızı başı boş bırakmayın. Project management sistemi kurup projeleri online takip edebilirsiniz. Böylece gün içinde kim ne yapmış ortaya çıkar. Geliş gidiş saatlerini kart sistemi ile takip edebilirsiniz. Eğer elemanlarınızı başı boş bırakırsanız bir süre sonra kaybolan zaman geri alınamıyor. Her gün yarım saate geç gelen biri yılda 3 hafta kaybetmiş demektir.

7. Para tahsilatlarınızı zamanında yapın: en önemli sorunlardan biri yaptığınız işin parasını almaktır. Mümkünse işi yapmadan önce paranızı alın. Çünkü bir çok şirket tahsilt problemi nedeniyle batıyor. Bir de asla paraya ihtiyacınız yokmuş gibi görünmeyin.

8. Hiç bir ayrıntı önemsiz değildir: Tabiki her ayrıntı ile siz ilgilenemezsiniz. Bunun için elemanlarınız olmalıdır. ama yine de şirketinizde neler olup bittiğini bilmelisiniz. Mesela yıllık 300bin solar hosting gideri olduğunu fark eden Neil Patel, yaptığı küçük pazarlık sonucu ciddi indirim almıştır.

9. Zaman sizin tarafınızda değil: Herşeyin mükemmel olması için zaman kaybetmeyin. unutmayın ki herşeyin daha iyisi vardır ve problemler her zaman çıkacaktır. Herşeyin mükemmel olmasından çok, ürününüzü kimse sizi bitirmeden piyasaya sürmeye çalışın. Hazırladığı software projesinin daha iyi olması için piyasaya sürmeyip üzerinde çalışmalar yapan Neil, Google'ın benzer bir projeyi devreye sokmasıyla mahfolmuştur. çünkü google'ın ürünü ücretsizken kendisinin ki ücretliymiş.

10. Tavsiyeler konusunda dikkatli olun: Tabiki tavsiyeleri dikkate alın, dinleyin. Ama unutmayın ki sizin işinizi kimse sizden daha iyi bilemez.

11. Bilmediğiniz şeylerden korkmayın: 16 yaşındayken kurduğu şirkette, bilmediği için online ödeme sistemini devreye sokmamıştır. Ve bu eksiklik şirketin başarısız olmasının en büyük nedenidir. bilmediğiniz şeyleri araştırın, öğrenmeye çalışın, dikkate alın.

12. Para problemleri çözmez, problemleri yaratır: Herşeyin parayla çözüleceği inancınızdan vazgeçin. Paranız yoksa yaratıcılığınız daha fazladır. Bir işi para kazanır hale getirmek sizin asıl konsantrenizdir. Halbuki para endişeniz olmasaydı, şirket karlılığına pek önem vermezdiniz.

13. Duygular ve iş dünyası kötü bir karışımdır: duygularınızı iptal edin diyemeyiz tabiki ama biraz analitik olmayı öğrenin. sizin kendiniz için değil, işiniz için en iyi olan şeyi seçin. Bazen bir adım geriye gidip güç toplamak daha mantıklı olabilir.

Sonuç olarak hata yapmaktan, başarısız olmaktan korkmayın. Hayatınızın en büyük tecrübelerini bu yolla elde edersiniz. Ve unutmayın ki eninde sonunda başaracaksınız..

Hiç yorum yok: